13 Kasım 2009 Cuma

Tiento


İlk Dünya Kupası ile ilgili görsel ararken karşıma bu çıktı. 1930’da Uruguay’da düzenlenen kupada kullanılan top, adı da Tiento. Güney Amerikalıların topu oluşturan kauçuk keseyi dikmek için kullandıkları derinin adı oluyormuş. O zamanlar sibop diye bir şey olmadığından maç devam ederken arada topu şişirmek gerekiyormuş. Yağmurlu havalarda ise deri su çektiği için top ağırlaşırmış.

Yukarıda yer alan top Uruguay-Arjantin finalinde kullanılan iki toptan biri ve topun da ilginç bir hikayesi var. Montevideo’da 90.000’den fazla seyircinin izlediği final öncesinde iki takım maçın hangi top ile oynanacağı üzerinde anlaşamazlar. En sonunda ilk devrenin Arjantin’in topuyla, ikinci devrenin de Uruguay’ın getirdiği top ile oynanmasına karar verilir. Kendi topuyla oynadığı ilk devreyi Arjantin 2-1 önde kapatır. İkinci devre Uruguay’ın topu kullanılır ve Uruguay maçı 4-2 kazanarak ilk Dünya Kupası’nı müzesine götüren takım olur.

Fotoğraftaki top ikinci devrede kullanılan ve 3 kez Arjantin fileleri ile buluşan top oluyor.

3 yorum:

Şen Şef dedi ki...

Yemin ediyorum resmi gördüğümde ekmek dedim, taş fırın eppeği. Hatta görsel ararken filan deyince de ilk tepkim aa Uruguay'da da bizim eppekten varmış oldu lol

Arkhe dedi ki...

O da güzel lol lol

Eppek :|

Gayriciddimilliariza dedi ki...

şen şef umut sarıkaya seviyorsun sen.. aynı etki bende de oldu..bread effect!