4 Nisan 2009 Cumartesi

Trabzonspor ve Trabzon

Trabzonspor bir şehir takımıdır. Taraftarları 25 senedir Trabzon kentinde şampiyonluk kutlaması yapılmamış olmasını gururla anlatırlar, aslında haksız da sayılmazlar. Kulüp 42 senelik kısa tarihi içine ciddi başarılar sıkıştırmıştır. Başarılı olduğu zamanlarda gücünü o coğrafyadan, şehrin insanından, tarihinden, kültüründen almıştır. Trabzonspor ne zaman şehir ile bütünleşmeyi başardıysa o zaman başarılı olmuştur. Bazen şampiyon olmuş, bazen de şampiyonluğu son maça kadar kovalamıştır. Mesela şampiyonluğu kazandıkları sezonlarda takımın neredeyse tamamını Trabzon’da yetişmiş futbolcular oluşturmuştur. Trabzonspor Trabzon’a aittir.

Yukarıda iki fotoğraf var. Üstteki fotoğraf Uzungöl’den, gidip görmedim ama çok duydum. Trabzonspor Kulübü 25 Kasım 2008’de bünyesinde kurduğu Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Tic.Ltd.Şti. olarak Uzungöl Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi için düzenlenen ihaleyi kazanmıştı. Kulüp bu proje ile yıllık 12 milyon lira gelir elde etmeyi planlıyor.

Diğer fotoğraf da Solaklı Deresi, Trabzonspor Kulübü 1 Nisan 2009’da Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Tic.Ltd.Şti. olarak Of İlçesi Solaklı Çayı üzerinde kurulması planlanan Ballıca Regülatörü ve HES Projesi için düzenlenen ihaleyi de kazandı. 8 MW’lik kurulu gücü ile yılda 40.00 GWh enerji üretecek bu proje ile kulüp 5 milyon liralık bir gelir hedefliyor.


Aslında pek anlamadığım konular ama biraz bakındım. Şimdiye kadar yapılan benzer projelerde hedeflenen ve gerçekleşen üretim arasında ve başta düşünülen maliyetler ile yapılan harcamalar arasında farklılıklar oluyormuş, hatta bazıları hedeflerinin ancak %20’si kadar üretim yapabiliyormuş. Projelere bu kadar fazla talep olmasının sebebi ise inşaat maliyetlerinin %80’ine kadar hazine garantisi ile dış kredi alma imkanıymış ve genelde inşaat firmaları nakit sıkıntılarını çözmek için bu yola başvuruyormuş. Gelecekte bölgede geri ödenemeyen krediler yüzünden devletin el koyduğu birçok santral olacağı ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin zamanla hidroelektrik santral mezarlığına döneceği söyleniyor.
.
Solaklı Deresi üzerinde yapılacak olan tüm bu projeler ile derenin akış rejiminin tamamen değişeceği ve çevrenin de çok olumsuz etkileneceği yazılıyor. Türkiye en güzel yörelerinden biri olan Uzungöl ve çevre köyleri bu tür bir sürü projeye kurban edilecek gibi gözüküyor. Birçok HES projesi de zaten mahkemeler tarafından çevresel etkileri sebep gösterilerek iptal edilmiş. Bu tür projelerde dere havzasındaki suyun % 80’ine kadar olan bölümünün üretim için kullanılmasına izin veriliyor ve su miktarının % 20’si can suyu olarak bırakılıyormuş ama buharlaşma da hesaba katıldığında dere yatağı kuruyabilir deniyor. Bunun dışında aynı anda birçok noktada aynı anda başlayacak inşaat faaliyetleri için yeni yollar açılacak, hafriyat kirliliği oluşacak ve ormalık alanlar da zarar görecekmiş.
.
Trabzonspor bütün bunların karşılığında gelir elde edecek. Doğanın yöre insanına verdiği o güzel hediyeleri riske atacak ve para kazanacak. İnsanına, coğrafyasına ve en önemlisi de şehrine ihanet edecek sonra da bunların karşılığında başarı kazanmaya çalışacak. Kazım Koyuncu'nun kemikleri sızlıyor olsa gerek, yaşıyor olsaydı herhalde bu olanlara en çok o üzülürdü..

Hiç yorum yok: