14 Ocak 2009 Çarşamba

Kalp


Önce Foe, Puerta, O'Donnell isimleri daha sonra ise daha yakınlardan McRae ve Elâzığspor'dan Gökmen.. İlk anda aklıma gelen kalp krizi sonucunda hayatını kaybeden sporcular bunlar. Bizi çok korkutan Ümit Özat ve Arda Turan vakaları da hala akıllarda. Sezon başında Thuram kalp sorunu yüzünden futbola veda etmişti, şimdi de Darko Kovacevic'in kalp sorunu yüzünden futbolu bırakacağı haberleri çıktı.

Bu genç adamların bazılarının sorunu genetik olabilir anlıyorum ama bu vakaların son yıllarda bu kadar sık yaşanması da herhalde sadece genetiğe, ihmale ya da şanssızlığa bağlanamaz. İçinde bulundukları yüksek tempo ve bu tempoyu kaldırmak için kullanılan destekleyici maddelerin insan vücuduna pek iyi davranmadığı çok ortada, neticede öyle ya da böyle bu adamlara yazık oluyor ve bunun üzerinde artık biraz düşünmek gerekiyor.

Başta futbolcular olmak üzere sporcuların da makina değil insan olduğunu hatırlamak lazım. Maksimum verim almak ve bireysel gelişim için verilen maddelerden vazgeçsinler artık. Makinalara bile çok yüklendiğinizde teklerken bu adamların etinden sütünden faydalanma konusunda biraz daha düşünmek, belki bazı turnuvalardan vazgeçmek en azından sadece maddi kaygısı olan karşılaşmaları azaltmak bir adım olabilir.

Endüstriyel futbol denen şey bari sporcu hayatına biraz önem versin.

Hiç yorum yok: