21 Ocak 2009 Çarşamba

Abu Dhabi @ Premier League


Fırtına üstte fotoğraflarını gördüğünüz Süleyman El Fahim'in sahip olduğu Abu Dhabi United Group'un Eylül ayında Manchester City'yi 210 milyon Sterline satın almasıyla başladı. Hedef yapacakları yatırımlarla Premier League'deki Manchester United, Chelsea, Liverpool ve Arsenal'den oluşan "dört büyükler"in hakimiyetini yerle bir etmekti. Bir anda dünya futbolunun en iyi isimleri için uçuk rakamlar telafuz edilmeye başladı. C. Ronaldo, Kaka, Messi, Berbatov, Fabregas, Buffon, David Villa, Torres gibi isimler ile başlayan hücum ancak 42 milyon €' luk Robinho transferi ile sonuçlanabildi.

Transfer döneminin tekrar açılmasıyla birlikte Kaka fırtınası başladı. Günlerce süren ve Türk spor basınında bile kendisine her gün yer bulan bu hikayeyi de olumlu sonuçlandıramadılar. Kaka'dan istediği sonucu alamayan City yöneticileri Bellamy'yi 14 milyon Sterline transfer ettiler, De Jong için ise Hamburg ile 16 milyon Sterline anlaşma sağladılar. Sezon başında umduğunu bulamayan Araplar ara transferi de istedikleri gibi değerlendiremediler.

Bu satın alım ve transfer teklifleri ilk başladığında herkes tedirgin olmuştu. Transfer piyasasının yükselmesi ve paranın mutlak hakim olması Premier League'in çok farklı yerlere doğru gideceği korkusunu yaşatmıştı. Belki hala aynı tedirginlik yaşanıyor ama açıkçası ben öyle düşünmüyorum. Bence bu Araplar bu işi ellerine yüzlerine bulaştıracaklar çünkü futboldan anlamıyorlar. Hatta sporun herhangi bir dalından anladıklarını sanmıyorum. Er ya da geç bir taraflarına baka baka bu işten çekilecekler ve kendilerine başka bir oyuncak arayacaklar. Eğer bu gerçekleşirse de yatırım yapması muhtemel başka Araplar da belki bu işlerden korkup hiç girmeyecekler, önlerinde kötü bir örnek olacak.

Tamam muhtemelen yine kulüpler satın alınacak ve patronluk devri devam edecek ama en azından futboldan, spordan biraz anlayanlar mesela daha başka Ruslar ve Amerikalılar bu işlere girecekler. Bu dediklerim bana fena kapak da olabilir ama bu kafayla bir şeyler başarabileceklerini sanmıyorum.
.
"İnşallah" haklı çıkarım.

Hiç yorum yok: